Toronto

Kuten tiedätte, käsittelen tällä sivustolla erilaisia tunnettuja ja vähemmänkin tunnettuja matkakohteita. Kenties näistä jälkimmäisiin osuu Toronto, joka on yksi Kanadan suurimmista kaupungeista. Monille Toronto-nimi ei sano itse asiassa juuri yhtään mitään, mutta toiset osaavat yhdistää sen kyllä saman tien Kanadaan siinä missä sellaiset isot kaupungit kuin Ottawan, Montrealin ja Quebecinkin. Näistä jälkimmäiset ovat ranskankielistä Kanadaa, kun taas Ottawa on pääkaupunki. On itse asiassa mielenkiintoista, että Toronto edes tunnetaan omana paikkanaan niinkin hyvin. Toisaalta samaa voisi sanoa esimerkiksi Vancouveristakin… Noh, asiaan!

Olen käynyt Torontossa kertaalleen vuonna 2009, ja viihdyin siellä suurenmoisesti. Tämän jälkeen olenkin haaveillut Torontoon matkaamisesta jatkuvasti, mutta oikea rahatilanne ja elämäntilanne ei ole osunut kohdalle. Sen sijaan olen kyllä matkustellut paljon muualla päin maailmaa.

Kalliilla tai halvalla

Mennäänpä nyt aivan ensimmäiseksi käsittelemään Toronton-matkan hintaa. Kyseessähän on ehdoton kaukokohde, jonne joutuu lentämään rapakon taa. Toronto sijaitsee kuitenkin itärannikon tuntumassa ja varsin lähellä New Yorkia. Näin ollen myös hinnat sinne lentämiseen ovat suurin piirtein samaa luokkaa kuin mitä Nykiinkin. Halvimmillaan Torontoon tuntuisi tarjouksilla pääsevän jopa 350 euron hintaan, mutta useammin hinnat alkavat valitettavasti kutosella. Tällä sivuilla olen käynyt myös tarkemmin lävitse hinta-asioita ja matkabudjettiin liittyviä juttuja omassa artikkelissaan.

Toki suositukseni olisi, että Torontoon matkustavat koittaisivat säästää lentojen hinnassa mahdollisimman paljon, sillä muutoin maassa kyllä palaa sitäkin enemmän rahaa. Majoittuminen ei ole mitenkään erityisen halpaa, minkä lisäksi Pohjois-Amerikkaan matkustaessa kuluu tunnetusti enemmän pätäkkää kuin perinteisellä Espanjan-reissulla. Kannattaa siis pitää silmällä tarjouslentoja, mikäli Torontoon halajaa. Näitä tuntuisi olevan tarjolla kerran pari vuodessa, jolloin kaupunkiin saattaa päästä viettämään aikaa jopa keskikesälläkin.

Mitä Torontossa on?

Miksi suomalainen matkustaja sitten ylipäätään haluaisi matkustaa Torontoon? Syitä on loputtomasti, sillä kaupungista ja sen läheisyydestä löytyy todella paljon nähtävää ja koettavaa. Kaupunki itsessään on valtava, ja siellä on lukuisia isoja kauppakeskuksia ja muita vastaavia alueita, joilta löytää varmasti hauskoja tuliaisia kotimaahan.

Korkea torni

Yksi kaupungin mahtavimmista nähtävyyksistä on CN Tower -niminen televisiotorni. Tämä torni on kokonaisuudessaan yli 700-metrinen, ja sinne pääsee suhteellisen halvalla. Pohjois-Amerikassa kaikki on suurempaa, ja näin ollen korkeuksista pääseekin tarkastelemaan kaupungin valtavia pilvenpiirtäjiä ja muita hienouksia todella poikkeuksellisella tavalla. CN Tower on yksi maailman korkeimpia ihmisen rakentamia rakennelmia, joten siellä kannattaa aivan ehdottomasti vierailla, mikäli kaupunkiin sattuu vierailulle.

Yksi maailman suurimmista ihmeistä

Ehkäpä aivan kaikista suurin nähtävyys Torontossa ovat Niagaran putoukset, jotka sijaitsevat kätevästi Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla. Näillä putouksilla käyminen on todella uskomaton kokemus, sillä vesi kohisee siihen tahtiin, että sitä lentää hyvin kauas asti. Voit siis olla vasta Niagaran putouksien lähellä ja silti päätyä kastumaan pienessä tihkusateen tapaisessa. Putouksien juurelle pääsee myös käymään erillisen lautan kannella, jolloin korvia huumaavaa veden ääntä pääsee kuulostelemaan ja ihailemaan varsin läheltäkin. Koko paikka on kuin postikortti ja aivan varmasti jättää näkijälleen ikuisen muiston. Matkakuvien ottaminen moisesta paikasta on äärimmäisen viihdyttävää myös.

Huvipuisto amerikkalaiseen tyyliin

Meillä Suomessa on muun muassa Linnanmäki ja Puuhamaa, mutta myös huvipuistojen suhteen Pohjois-Amerikka on aika lailla omassa luokassaan. Toronton liepeillä sijaitseva Canada’s Wonderland on aivan erinomainen paikka käydä kokemassa huvipuistomeininki ison maailman tyyliin. Puistosta löytyy lukuisia hurjaakin hurjempia laitteita, ja siinä missä meillä Suomessa on lähinnä vanha kunnon Vuoristorata-laite, on Torontossa vuoristoratoja aivan mieletön määrä. Muutenkin kyseessä ei ole mikään ainoastaan lapsille tarkoitettu pikku puisto, vaan myös aikuiset löytävät runsaasti hurjia ja viihdyttäviä hetkiä itselleen.

Ontario Place

Canada’s Wonderlandin lisäksi Torontosta löytyy myös Ontario Place -niminen viihdekompleksi, jota käytetään monenlaisiin eri tapahtumiin ja tarkoituksiin. Paikassa on muun muassa vesipuisto- ja huvipuistotyylisiä huvituksia ja laitteita. Tämäkin paikka kannattaa käydä tsekkaamassa – ihan jo pelkästään paikan näkymät hieman kauemmaksi jäävälle kaupungille ovat mahtavat.

Toronto Zoo

Mitäpä olisi suurkaupunki ilman kunnollista eläintarhaa? Toronto Zoo on aivan mielettömän suuri paikka, jolle Korkeasaaren kaltainen Suomen ihme ei oikein vedä vertoja. Puistosta löytyy aivan loputtomasti sellaisia eläimiä, joihin ei todellakaan Suomessa marjametsällä törmää. Tämäkin paikka on kokemisen ja näkemisen arvoinen, joskin suosittelisin varaamaan lämpimälle päivälle runsaasti vettä mukaan – pinta-alaa nimittäin on eksymiseen ja useiden tuntien kävelyyn asti!

Poikkea samalla Yhdysvaltojen puolella

Mikäli tykkäät matkoillasi nähdä muutakin kuin vain pääasiallisen matkakohteesi ja tehdä eräänlaisia ekskursioita lähikaupunkeihin, niin Toronto on äärimmäisen hyvä paikka tähänkin. New Yorkin osavaltio nimittäin on aivan vieressä, ja sinne pääsee kulkemaan kätevästi esimerkiksi bussilla. Nopeasti onnistuu matka ainakin New Yorkin Buffalo-kaupunkiin, minkä lisäksi myös New York City on suhteellisen lähellä. Jos siis haluat käydä myös jenkkien puolella, niin se kyllä onnistuu. Suosittelisin kuitenkin ottamaan huomioon, että rajatarkastus näiden kahden maan välillä on eräänlainen nähtävyys itsessäänkin. Yhdysvaltoihin on perinteisesti melko hankala päästä lentämäänkin, sillä maassa kuumotellaan turisteja muutamilla kysymyksillä. Mikään kynnyskysymys tämä rajatarkastus ei toki ole, mutta mitään läpihuutojuttua ei myöskään kannata odottaa.

Oma unelmani

Itse olen pitkän aikaa unelmoinut matkasta, jossa tulisi nähtyä Pohjois-Amerikkaa kertaheitolla hieman laajemminkin. Kätevää olisi nimittäin lentää Torontoon, mennä sieltä bussilla New York Cityyn, ja lentää vasta Nykistä takaisin Suomeen. Tämä on täysin mahdollista, sillä sen verran lähellä New York City Torontoa on. Viime reissullani Torontoon poikkesin ainoastaan lähempänä olevan Buffalon puolella, mutta New York City on näkemättä.

Tästä matkaideasta entistäkin paremman tekee se, että sekä Yhdysvaltojen että Kanadan kansallispäivät ovat todella lähellä toisiaan. Canada Dayta juhlistetaan heinäkuun 1. päivä, kun taas Yhdysvaltojen tunnettu Fourth of July ja Independence Day -juhla on 4. heinäkuuta. Näin ollen olisi täysin mahdollista lentää hyvissä ajoin Torontoon ja tsekata siellä itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ja tämän jälkeen ottaa bussi New York Cityyn ja katsella siellä itsenäisyyspäivän paraateja ja muuta vastaavaa. Kyseessä olisi todellinen unelmamatka, jossa pääsee syvälle tarkastelemaan molempien valtioiden kulttuuria ja isänmaallisuutta läheltä.

Yksi parhaista kaupungeista maailmassa

Olen matkustellut erittäinkin monessa paikassa, mutta Toronto on jäänyt omaksi suosikkikohteekseni, vaikka matkasta on jo 8 vuotta. Aika ei ole myöskään kullannut muistoja, vaan kaupungissa vain yksinkertaisesti on valtavan paljon nähtävää. Huvipuisto, vesiputoukset, valtava torni, paljon pilvenpiirtäjiä, eläintarha – Toronto tarjoaa aika lailla kaiken, mitä voi ulkomaanmatkalta toivoa. Kanada on muutenkin mielestäni aina ollut kuin Yhdysvaltojen fiksumpi veli. Myös Kanadassa kaikki on suurta, mutta lisäksi kansa on keskimääräistä sivistyneempää. Kanadassa sitä paitsi asuu myös paljon suomalaisia – eikä silti liikaa.