Miami

Ah, Yhdysvallat… Kukapa ei tykkäisi matkustaa toisinaan rapakon toiselle puolelle Amerikan Yhdysvaltoihin. Jenkkilä on erittäin mielenkiintoinen paikka monestakin syystä, ja sinne mahtuu aivan valtava määrä erilaisia kiinnostavia kaupunkeja ja osavaltioita. Niin sanottu allekirjoittanut ei ole käynyt kovinkaan laajalti kiertämässä Yhdysvaltoja, mutta Toronto-reissun yhteydessä tuli nähtyä New Yorkin osavaltion Buffalo, minkä lisäksi Floridassa sijaitseva Miami on tullut katsastettua aikanaan.

Tämä teksti ei ole kovinkaan pitkä, sillä Miami ei loppujen lopuksi matkakohteena ole mikään järin kummoinen. Itse päädyin Miamiin aikanaan siksi, että siellä järjestettiin showpainijätti WWE:n vuoden suurin tapahtuma Wrestlemania 28 vuonna 2012. Suurena showpainifanina innostuin lähtemään kuumaan kaupunkiin ottamaan aurinkoa ja nauttimaan painijuhlallisuuksista. Muutoin tuskin olisin koskaan päätynyt Miamiin.

Miami – Yhdysvaltojen Espanja

Miamin suurimpia heikkouksia on tavallaan se, että vaikka kyseessä onkin lämmin ja sinänsä mukava kaupunki, ei kohde loppujen lopuksi ole paljon Euroopan Espanjaa kummempi. Toki jos saisin valita näiden kahden paikan väliltä ilman, että pitäisi itse maksaa, niin valitsisin varmastikin Miamin joka kerta. Toisaalta ongelmana Miamin kohdalla on juurikin tämä edellä mainittu – raha. Miamiin matkustaminen käy kukkarolle huomattavasti kalliimmaksi kuin mitä Espanjaan reissaaminen, joten kovinkaan lämpimästi emme tätä, noh, lämmintä lomakohdetta voi valitettavasti suositella. Jos kaipaa lämmintä ja halpaa rantalomaa, niin on turha lähteä Miamiin. Jos kuitenkin Miami Vicen kaltaiset tv-ohjelmat ja Will Smithin kaltaiset näyttelijät/räppärit kuuluvat suosikkeihin ja pätäkkää löytyy, niin mikäpäs siinä on Miamissa vieraillessa.

Runsaasti rantaa

Miami on ennen kaikkea rantalomakohde. Kaupungissa näkee paljon vähissä vaatteissa kulkevia ja viimeisen päälle treenattuja kroppia niin miehillä kuin naisilla. Kalpea, kaljuuntuva ja pyylevä suomalainen saattaakin kokea Miamissa vieraillessaan melkoista alemmuuskompleksia. Emme voi suositella maassa vierailemista tästä syystä, ellei oma itsetunto ole vähinkäänkin kohdillaan. Tietystikään rannoilla ei pitäisi välittää siitä, vaikka itse olisi vähän tanakampi tapaus, mutta silti asia voi pahimmillaan ottaa egon päälle, kun ympärillä on paljon ulkonäölleen runsaasti aikaa omistavia yhdysvaltalaisia.

Silmänruokaa sen sijaan sitten onkin runsaasti tarjolla. Miamissa vierailu on tässä mielessä varsin hollywoodmainen kokemus, sillä kauniita ja komeita ihmisiä on silmin kantamattomiin. Myös Miamin geenistö on huomattavan erilaista verrattuna vaikkapa Suomeen, sillä kaupungissa on paljon esimerkiksi puertoricolaisia ja muita eksoottisen geeniperimän omaavia ihmisiä. Geenien sekoittuminen sitten luonnollisestikin näkyy kauneina ihonväreinä ja muutenkin hyvännäköisinä kasvoina ja kehoina.

Monipuolista ruokaa

Samalla tavalla kuin ihmisten ulkonäkö kertoo pitkäaikaisesta monikulttuurisuudesta, myös ruokavalikoima kielii siitä. Juurikin puertoricolaiset ja monet muut eksoottiset ruuat kuuluvat kaupungin valikoimiin. Miamissa pääsee maistamaan hyvinkin poikkeuksellista safkaa, mikä on lomalla sinänsä aina mukava asia. Muutenkaan tällaisissa lämpimissä lomakohteissa kannattaa syödä samaa, mitä paikallisetkin, sillä vaikkapa rasvaiset ja suolaiset burgerit ja pizzat – jotka ehkäpä ovat kovaa huutoa Teksasin kaltaisissa paikoissa – eivät välttämättä olekaan parhaita valintoja ikuisessa helteessä.

Huvittavana asiana huomasin, että esimerkiksi kaikenlaiset herkut, karkit ja etenkin jäätelöt ovat äärimmäisen kalliita Miamissa. Suomessa jäätelön saa otettua altaasta hyvinkin vajaankin euron hintaan, mutta Miamissa jouduin muistaakseni pulittamaan kylmästä herkusta peräti kolmisen dollaria. Tämä yllätti melkoisesti kassalla. Ulkomailla muutenkin hinnat ovat usein hieman piilossa tai niitä ei ole ollenkaan näkyvillä. Myös Miamissa päädyin vain ottamaan vanhasta tottumuksesta jäätelön pakastealtaasta ja kiikuttamaan sen kassalle. Hinta tuli melkoisena yllätyksenä, mutta mahtui toki matkabudjettiin.

Miamin-matkan hinta

Samoin kuin melkein kaikki Yhdysvaltojen kohteet, myös Miami on suhteellisen kallis paikka lentää. Atlantin ylittäminen maksaa lähes poikkeuksetta ainakin 500 euroa, mutta halvimmillaan Floridaan saattaa joskus päästä vaikkapa reippaalla kolmellakin sadalla. Yleisesti ottaen suosittelemmekin odottamaan hyviä diilejä, sillä samoin kuin moniin muihinkin Pohjois-Amerikan kohteisiin, Miamiinkin voi parhaimmillaan saada halpoja lentoja jopa ympäri vuoden – kunhan ne siis varaa oikeaan aikaan.

Minun periaatteeni on aina ollut, että koska lennot maksavat paljon kauas mentäessä, on paikalla syytä olla pidempäänkin kuin viikonlopun tai viikon verran. Puolestatoista viikosta eteenpäin tuntuisi järkevältä ajalta viettää Miamin kaltaisessa kohteessa – mieluiten parikin viikkoa. Tällöin matkustaja saa suurimman hyödyn kalliista lennoista, sillä yöpyminen, majoittuminen ja eläminen saattavat tulla muutoin melko halvaksi kaukokohteissakin. Mikään Thaimaa tai Filippiinit ei Miami toki ole, mutta hinnat ovat kuitenkin kohtuulliset ja piirun verran Suomea matalammat.

Ennen Yhdysvaltojen matkaa kannattaa tililtä löytyä matkakassaa kuitenkin lähes 1500 euroa. Näistä lentoihin voi varata vähintäänkin sen noin 500, parin viikon majoitukseen ehkäpä 30 euroa yötä kohden eli ehkäpä reippaat 400 euroa. Lopun matkakassan sitten voi säästää shoppailuun, syömiseen, elämiseen ja liikkumiseen kaupungin sisällä. Esimerkiksi alle tonnin ei kannata Yhdysvaltoihin saakka vaivautua.

Mennäkö vai eikö mennä?

Jos tykkäät rantalomista, mutta alat vähitellen kyllästymään ainaiseen Etelä-Eurooppaan, niin on Miami ihan suositeltavakin kohde. Jos kuitenkin haet lomaltasi halpaa rentoutumista auringossa, niin Miamiin tuskin kannattaa vaivautua. Floridassa on muitakin, esimerkiksi Orlandon kaltaisia kohteita, joissa on enemmän tekemistä ja silti aivan yhtä lämmintä. Minä päädyin Miamiin katsomaan showpainia, jolloin puitteet olivat kyllä enemmän kuin kohdallaan. Ilman erityistä syytä en kuitenkaan Miamiin lähtisi, vaikka kyllähän lämpimät yöt ajatuksella “hot nights, summer in the city” ovat toki miellyttävä ilmiö.