Matkabudjetti

Tässä tekstissäni käyn läpi sitä, mitä matkailu oikeastaan vaatii. Käytännössähän se ei nimittäin vaadi mitään muuta kuin avointa mieltä ja riittävästi matkakassaa. Ilmaista ei matkailu nimittäin koskaan ole, vaan pahimmillaan hienot, elämää mullistavat reissut voivat köyhdyttää pankkitiliä pahimmillaan tonnilla tai parilla. Kaikessa on toki kyse siitä, mitä matkustaja itse tahtoo matkoiltaan. Alla esittelen muutamia tyypillisiä matkustajatyyppejä ja sitä, paljonko ne mahdollisesti ovat valmiita laittamaan rahaa reissaamiseen.

Reppureissaajat

Niin sanottua reppureissaamista pidetään aika lailla halvimpana reissaamisen muotona. Nimi reppureissaaminen tulee ajatuksesta, että henkilöllä on matkustaessaan valtava määrä tavaraa selässään esimerkiksi rinkassaan. Oikeasti reppureissaaminen ei kuitenkaan ole välttämättä edes erityisen halpaa, vaan siinä ainoastaan pyritään maksimoimaan rahalla saatava hyöty. Käytettävän rahan määrää ei siis suoraan ole määritelty tällä reissaamistavalla.

Tavallisesti reppureissaajat majoittuvat niin sanotuissa backpacker-tyylin huoneissa. Tyypillisiä ovat erityiset dormit eri suuret ja monen ihmisen makuusalit. Näissä makuusaleissa asuminen on suhteessa huomattavasti halvempaa kuin vaikkapa pitkäaikaisen hotellihuoneen maksaminen. Halpuus johtuu ennen kaikkea siitä, että tällaisissa paikoissa harvemmin on aamupaloja tai mitään muutakaan ekstraa – reppureissaajat tekevät omat ruokansa isoissa keittiötiloissa. Yksityisyyttä ei myöskään reppureissaajilla ole, vaan huoneessa saattaa enimmillään olla yli kymmenenkin täysin vierasta ihmistä. Tavanomaista onkin, että reppureissaajat tutustuvat matkoilla toisiinsa ja nauttivat eräänlaisesta hippitunnelmasta.

Paljonko reppureissaamiseen tarvitaan matkabudjettia

Reppureissaajien matkabudjetti riippuu hyvin paljon matkan pituudesta. Pääasiassa rinkka selässä kulkevat turistit kuitenkin pyrkivät säästämään yhtä lailla sekä ruuassa että majoituksessa, joten heidän on mahdollista tehdä useammankin viikon matkoja sillä hinnalla, millä suurempia summia reissaamiseen käyttävät saavat vain pari yötä. Reppureissaamisen periaatteena on esimerkiksi se, että lennot ovat kalliita, joten matkalla noin muuten kannattaa olla mahdollisimman pitkään. Hyvän reppureissaamismatkan saa tehtyä kenties noin 500 eurolla tai vähemmälläkin, joskin kohteet ovat luonnollisestikin tällä rahalla rajoitettuja.

Luksusmatkailijat

Reppureissaamisen vastakkainen ääripää on niin sanottu luksusmatkailu. Tämä matkustamisen muoto on tarkoitettu sellaisille ihmisille, joilla on pankkitilillä huomattavan paljon rahaa. Luksusmatkailijat eivät välttämättä kuitenkaan matkusta kovinkaan pitkiä matkoja kerrallaan tai kovin useasti vuodessa, sillä rahojen kerääminen ja työnteko ovat tällaisille ihmisille etusijalla. Kun sitten joskus harvoin päätetään lähteä matkustamaan, niin matkalla ollaan valmiita käyttämään erittäinkin suuria rahoja. Tärkeintä ei siis ole niinkään pienellä rahalla saatavien etuisuuksien maksimointi, vaan enemmänkin maksaminen mahdollisimman suurista eduista.

Luksusmatkailijoilla ei ole niin sanottujen tavallisten köyhien kuolevaisten kaltaisia rahaongelmia, vaan he haluavat asua parhaissa mahdollisissa hotelleissa, lentää parhailla mahdollisilla yhteyksillä ja ruokailla parhaissa mahdollisissa ravintoloissa. Moni ehkäpä ihmettelee, miksi netin majoitushakukoneilla on “halvimmasta kalleimpaan” -suodattimen lisäksi mahdollista suodattaa majoituksia myös “kalleimmasta halvimpaan”. Tämä johtuu siitä, että monesti sellaiset ihmiset, joille raha ei ole kynnyskysymys, pyrkivät suosimaan juurikin parasta, mitä rahalla saa.

Paljonko luksusmatkailuun tarvitaan matkabudjettia

Luksusmatkailussa ei käytettävällä rahalla ole rajoituksia. Enimmillään luksusmatkailua harjoittavat voivat hyvinkin käyttää matkustamiseen parikin tuhatta euroa naamaa kohden. Tällä tavalla pystyy matkustamaan juuri silloin kuin haluaa, syödä parhaita ruokia ja yöpyä kaikkein keskeisimmillä sijainneilla ja parhaissa mahdollisissa huoneissa. On myös hyvä huomata, että luksusmatkailu syö erityisen paljon rahaa silloin, kun matkustamassa on useampi ihminen – esimerkiksi monilapsinen perhe.

Erityisen suosituiksi ovat tänä päivänä nousseet erityiset all-inclusive-paketit, joissa matkustajat saavat kaikki hotellin palvelut käyttöönsä kiinteällä könttäsummalla. Tällöin esimerkiksi ruuan, herkkujen ja alkoholin santsaaminen onnistuu ilman kasvavia lisäkustannuksia.

“Tavalliset” matkaajat

Kuten arvata saattaa, niin niin sanotut “tavalliset” matkaajat ovat yhdistelmä luksusmatkailijoita ja reppureissaajia. Suurin osa meistä nimittäin punnitsee jokaista mahdollista päätöstään hyvän tovin ennen matkan varaamista: lennot pyritään saamaan mahdollisimman halvoilta päiviltä, majoituksissa suositaan hyviä diilejä ja ruokapaikoista valitaan yhtä lailla halpoja McDonalds-ravintoloita sekä hieman prameampia vaihtoehtoja. Tässä piileekin monille matkustamisen kauneus – reissuun lähtijä itse sekoittaa itselleen sopivan cocktailin tarjolla olevista vaihtoehdoista.

Mistä rahaa matkalle? Kokeile halpoja lainoja!

Vaan mitäpäs kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun rahat ovat vähissä, eivätkä ne tunnu riittävän edes lähimpään naapurikaupunkiin matkustamiselle? Tässä vaiheessa kannattaa harkita pikavippejä tai muutoin lainan ottamista. Nykypäivänä netissä on tarjolla useitakin kohtuullisen koron lainoja, jotka tarjoavat ottajilleen hyvän mahdollisuuden lisätä hieman nautintoa elämäänsä.

En suoranaisesti suosittelisi ketään elämään pahasti yli varojensa, mutta toisinaan me ihmiset kaipaamme hieman mahdollisuutta astua ulos oravanpyörästä. Toisinaan raha-asiat eivät ole tärkeintä, vaan on hyvä myös ajatella omaa hyvinvointiamme ja mieltämme. Etsi siis itsellesi hyvä laina, mikäli kaipaat pientä hengähdystaukoa!