Dubai

On tiettyjä kohteita, joihin on aina tarjolla halpoja lentoja. Suurin osa näistä kohteista sijaitsee luonnollisestikin Euroopassa, sillä Euroopan kohteet ovat aika lailla poikkeuksetta lyhyemmän etäisyyden päässä kuin muissa maanosissa sijaitsevat kohteet. Toisaalta esimerkiksi heti Espanjan alapuolella Marokkoon on vähemmän matkaa kuin joihinkin Itä-Euroopan maihin, joten aivan täysin tämä sääntö ei pidä paikkaansa.

Viime aikoina profiiliaan on nostanut myös muuan Aasiassa sijaitseva kohde – Dubai. Itse asiassa tämän valtion yhteydessä on jotenkin hassua edes puhua Aasiasta, sillä meillä suomalaisilla sana Aasia yhdistyy jokseenkin Kiinan, Japanin ja Koreoiden tapaisiin maihin, joissa on tietynnäköisiä, kalpeita ihmisiä. Sen sijaan tuntuisi tavanomaisemmalta puhua vaikkapa Lähi-Idästä, sillä lähellä idässä Dubai tosiaan sijaitsee esimerkiksi Irakin, Iranin ja Saudi-Arabian lähettyvillä.

Erilainen kulttuuri

Mainitsin yläpuolella muutamia maita, jotka tavataan yhdistää suomalaisittain hieman kyseenalaisiinkin asioihin. Samoin kuin Yhdistyneissä Arabiemiraateissa sijaitsevassa Dubaissa, myös näissä valtioissa islamin usko on vallitseva uskonto. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maissa on länsimaalaisista käytänteistä huomattavasti poikkeava kulttuuri sekä lainsäädäntö. Kauhutarinoitakin riittää kerrottavaksi, mutta niistä hieman alempana lisää.

Tässä vaiheessa haluan huomauttaa, että yhtä lailla islamin uskoisissa maissa kuin vaikkapa Suomessakin on hyviä ja mukavia ihmisiä. Islam on pääasiallisesti varsin perhekeskeinen uskonto, jota usein kutsutaan myös “rauhan uskonnoksi”. Ongelma on, että samoin islam kuin vaikkapa kristinuskokin voidaan äärimmäisesti tulkittuna kääntyä hyvinkin synkäksi kokonaisuudeksi, jonka nimissä tehdään kauheuksia. Yleisesti ottaen näkisin, että kaikki uskonnot ovat kuitenkin lähtökohtaisesti positiivisia ja toivoa antavia, vaikka jotkut löisivätkin niin sanotusti “raamatulla päähän”.

Ota asioista selvää ennakkoon

Dubailaiset ovat hieman poikkeavankin liberaaleja verrattuna muihin Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin, mistä on paljolti kiittäminen kaupungissa vallitsevaa turismia, joka on suuri elinkeino. Siltikin on hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja, mikäli matka aavikolle aikanaan perustettuun kaupunkiin kiinnostaa.

Yksi huomattava asia kaupungissa on, että homoseksuaalisuus ja avoimet rakkaudenosoitukset ylipäätään ovat täysin kiellettyjä. Käsi kädessä kulkeminen ei ole sallittua, eikä rakkaalleen saa antaa suukkoa keskellä kaupunkia. Molemmista näistä asioista voi pahimmillaan joutua saman tien poliisin talteen. Samoin paljastavaa pukeutumista tulisi välttää, ja nyrkkisääntönä sekä polvet että hartiat tulisi pitää peitettyinä. Myös näistä asioista saattaa joutua virkavallan kanssa tekemisiin.

Islamin usko ei myöskään hyväksy esiaviollista seksiä, mikä tarkoittaa sitä, että sellaisten parien, jotka eivät ole naimisissa, kannattaa silti puhua toisistaan miehenä ja vaimona eikä ainoastaan tyttö- ja poikaystävänä. Samoin jos pariskunnalla sattuu olemaan lapsi, on ehdottomasti tarpeen esittää avioparia. En ole varma, voiko näistä asioista joutua suuriin ongelmiin, mutta suurin osa hotelleista muutenkin puhuttelee pariskuntia nimenomaan aviopareina, joten monesti se on luontevaa myös itselle.

Muslimit eivät myöskään juo alkoholia, joten turisteillekin on sitä harvoin tarjolla. Ainoastaan jotkin turisteja paapovat hotellit myyvät alkoholia asiakkailleen. Jos alkoholia sitten päätyy juomaan, ei päihtyneenä saa lähteä hotellilta pois. Esimerkiksi Yhdysvalloissakin alkoholipäissä julkisilla paikoilla kekkuloiminen on laitonta, joten tässä suhteessa Dubai ei ole kovinkaan poikkeuksellinen suurkaupunki.

Vähän rikollisuutta

Yhdistyneissä Arabiemiraateissa on todella ankarat lait, mikä varmastikin omalta osaltaan on vaikuttanut siihen, että ihmiset pysyvät niin sanotusti herran nuhteessa. Pienistäkin rikoksista saattaa saada hyvinkin rankkoja tuomioita. Jopa ruoskiminen on edelleen käytössä rangaistusmuotona, minkä lisäksi joissain viereisissä maissa on esimerkiksi kivitetty homoseksuaaleja. Näiltä laeilta osin voisi sanoa, että nämä valtiot ovat jääneet jokseenkin kivikaudelle, vaikka toisaalta jopa Suomessa moni toivoisi huomattavankin rankkoja rangaistuksia. Kuolemantuomio ei islaminuskoisissa maissa ole siis mitenkään poikkeava.

Toisaalta Dubai on äärimmäisen turvallinen kaupunki, jossa ei tarvitse pelätä joutuvansa rikollisten kanssa ongelmiin edes yöaikaan. Myöskään kerjäläisiä ei ole, joten turistit saavat todella olla rauhassa. Voisikin sanoa, että turisti itse on itsensä suurin vaara, sillä esimerkiksi viattomalta tuntuvan suudelman antaminen saattaa tapahtua puolivahingossakin, ja siitä saattaa joutua ongelmiin.

Syitä matkustaa Dubaihin

Syitä matkustaa Dubaihin on lukuisia, joten käyn niitä läpi nyt listan muodossa:

  1. Halvat lennot. Tänä päivänä halpalentoyhtiö Norwegian lentää Suomesta Dubaihin, joten kaupungin lämmöstä ja auringosta pääsee nauttimaan edullisesti. Parhaimmillaan lennot maksavat vajaat 200 euroa, mitä voidaan pitää jo melkoisen hyvänä diilinä. Lennot ovat vieläpä suorat, eivätkä kestä kuin noin 5 tuntia.
  2. Aina lämmintä. Maailmassa ei ole kovinkaan montaa hyvää matkakohdetta, joissa olisi lämmintä aina silloin, kun vain vähänkin tekee mieli matkailla. Dubai on onneksi yksi tällaisista paikoista, joskin kesien lämpötilat nousevat jo järkyttävänkin korkeiksi, jopa 40 celsius-asteeseen. Pääasiassa suosittelisinkin suosimaan Dubaita nimenomaan talvikaudella, sillä kaupungissa tuntuisi aina olevan reippaat 20 astetta. Tässä siis Teneriffan rinnalle toinenkin lomakohde, jonne voi matkustaa keskellä Suomen sydäntalvea.
  3. Kaikki on suurta. Sitä sanotaan, että Yhdysvaltojen Teksasissa kaikki on suurempaa. Dubaissa on kuitenkin muutamia asioita, jotka ovat suurempia kuin mitkään muut maailmassa. Kaupungista löytyy esimerkiksi maailman suurin ostoskeskus, jonka sisällä on esimerkiksi luistelurata. Tämän lisäksi kaupungissa on upea Burj Khalifa -niminen torni, joka oli pitkään maailman korkein ihmisen pystyttävä rakennelma. Ja löytyypähän Dubaista jopa maailman suurin sisähuvipuistokin. Eikä tässä vielä kaikki, vaan vuonna 2020 kaupunkiin ollaan rakentamassa myös maailman korkein pilvenpiirtäjä – ja pilvenpiirtäjiä kaupungissa on muutenkin lukuisia.
  4. Omanlaisensa arkkitehtuuri. Valitettavan monet lomakohteet ovat hyvin samankaltaisia. Dubai ei ole, vaan Dubaissa on paljon valkoisia, kauniita taloja, jollaisia ei Euroopasta löydäkään. Tämän lisäksi kaupungissa on paljon myös rantaa, vettä ja puistoalueita.
  5. Maailman ainoa 6 tähden hotelli. Burj Al Arab on uskomattoman hieno hotelli hienolla paikalla. Suosittelen katsomaan kuvia netistä.

Kannattaako Dubaihin matkustaa?

Kuten yllä esittelin, Dubaihin matkustamiseen on useita syitä. Itse olen vieraillut kaupungissa jo kahteen kertaan, sillä sen verran paljon nähtävää siellä on, ja halvat lennot tekevät paikasta mahtavan kohteen talviaikaan. Jos siis haet nimenomaan Suomen talvikuukausille eli marraskuu–helmikuu hyvää matkakohdetta, niin Dubain kanssa et voi mennä vikaan. Majoituksia ja tekemistä löytyy jokaiseen makuun ja hintatasoon, eikä moisessa viihdekaupungissa oikein koskaan voi olla liian paljon rahaa. Suosittelen lämpimästi!